Tarolt a vihar a Tátrában

Tizenegyezernél is több fát döntött ki, vagy tört derékba a hét végén a Szlovákián is végigsöprő Emma nevű orkán a Tátrai Nemzeti Parkban. Az idei szélviharokban elpusztult fák száma meghaladja a húszezret, a kár értéke pedig több mint 340 millió korona. A mostani károk ugyan nagyok, de meg sem közelítik a 2004-es pusztítás mértékét, amikor a tátrai erdőállomány nagyobbik felét tarolta le az orkán.

A legnagyobb károk vasárnap keletkeztek, amikor az Ótátrafüred és a Csorba-tó közti szakaszon a hó- és szélviharban szinte percenként zuhantak az útra a hatalmas fenyők.

A vihar elvonultával a veszély még korántsem hárult el, mert sok derékba tört fa még hétfőn is belógott az utak fölé, és a Magas-Tátrában, a Tátra nyugati részén, illetve az Alacsony-Tátra térségében is harmadfokú lavinaveszélyt jeleztek.

Mint a hegyimentők ügyeletese mondta, a lavinaveszély olyan nagy, hogy a hórengeteg bárhol, "akár egy hangos kurjantástól is" megindulhat a lejtőn.

Az ország nyugati végein is nagy károkat okozott az orkán. Hétfő délután egyes területeken még mindig tízezrek voltak villanyáram nélkül.

(MTI)

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az Alacsony-Tátrában láttuk a pusztítás nyomait, nagyon durva volt.

rekkared | 2008, március 5 - 17:31

Érdekes, hogy 100-150 év után jönnek elő az elhibázott erdőgazdálkodási, ökológiai döntések. Sokan nem tudják, de a Tátrába a fenyőket betelepítették, (részben) nem természetes úton kerűltek oda:/

sumesz | 2008, március 5 - 22:31

Magyar hegymászók lavinabalesete a Tátrában

Három magyar hegymászó tátrai lavinabalesetéről számolt be hétfőn délután a TASR szlovák hírügynökség. Ketten épségben vannak, míg a harmadik kéztörést és fejsérülést szenvedett, de sérülései a jelek szerint nem súlyosak.

A nem sokkal 12 óra után történt baleset helyszínére motoros szánon mentek ki a hegyimentők, de megérkezésük idejére a sérült magyar hegymászót a lavina által elsodort társai már kiásták a hó alól. A sérültet szánon szállították lakott területre, majd kórházba vitték.

A Magas Tátrában harmadfokú lavinaveszély van érvényben, az időjárás zord: havazik és erős szél fúj.

http://index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/347160/

sumesz | 2008, március 24 - 17:47