síelés

Idén először síelhető a Lomnici-nyereg

[sielok.hu] Egyre kevesebb hó esik a Magas-Tátrában, de szerencsére a tavalyi szezon azért nem teljesen ismétlődött meg. Tavaly február közepén (február 16.) nyitották meg a Lomnici-nyereg (Lomnické sedlo, 2193 méter) pályáit, úgymond a síelők felelősségére, hiszen az alsóbb részeken olyan kevés volt a hó, hogy még a kövek is kilátszottak. A sors furcsa fintora, hogy a nagy havazást és a jó pályaviszonyokat a március végi havazás hozta meg, így a nyeregben igazából akkor kezdődött csak a szezon, amikor a legtöbb szlovák síterep már bezárni készülődött.
Az idén csak reménykedni lehetett, hogy bőkezűbben bánik a természet a Kőpataki-tó (Skalnaté pleso, 1751 méter) feletti pályával, hiszen itt nem lehet hóágyúzni. A múlt héten végre itt is esett egy kis hó, így január 30-án, vasárnap már lehetett síelni a meredek lejtőn.
Tátralomnic (Tatranská Lomnica) síterepe naponta 9:00 és 15:00 óra között tart nyitva. Mostantól pedig már Szlovákia leghosszabb pályáján is lehet síelni, vagyis akár öt kilométert is csúszhat az, aki elindul a nyereg fekete pályáján, tovább a Kőpataki-tó alatti piros pályán, majd a kék pályán érkezik meg a faluba.

Forrás:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/lomnic-nyitva/

Posted In

Biztonságosabb lett a Tátra, elmentek az orosz síelők

[bumm.sk] A kelet-európai turisták hagyományosan meghozzák a Tátrába a gazdag hetet. A szállodatulajdonosok magasabb bevételei mellett azonban a megtelt lesiklópályákon több baleset történik.
A csorbatói Snow Park munkatársa, Lenka Maťašovská szerint a legtöbb balesetet a szemtelenség, az arrogancia, és nagy mértékben az alkohol okozza. Mindez leginkább az orosz, ukrán és fehérorosz látogatókra jellemző.
A hegyimentők szerint a síelők gyorsan és veszélyesen síelnek. A legsúlyosabb baleset annak a fiúnak az esete volt, aki egy oszlopnak ütközött miután elütötte egy snowboardos.
A kelet-európai turisták már a héten elutaztak a Tátrából. Maťašovská szerint az utóbbi napokban nem is történt súlyosabb baleset.
A lesiklópályák tulajdonosai azt sérelmezik, hogy éjszaka zárás után is síelnek a turisták. Az alkohol pedig közvetlenül a hegyoldalon megvásárolható, gyakran a síelők magukkal hozzák. A hegyen azonban már nem avatkozik be a rendőrség, senki nem fújatja meg a síelőket.
A Hegyi Mentőszolgálat vezetője, Martin Kulanga úgy véli, hogy a törvényen kellene változtatni, és létre kellene hozni a hegyi rendőrséget. Velük kapcsolatban nagyon jó tapasztalatai vannak például az olaszoknak.
A belügyminisztérium úgy akadályozná meg a baleseteket, hogy megtiltaná az alkohol árusítását a lesiklópályákon.
„Az egészségügyi tárca ismételten előterjesztette törvénymódosító javaslatát az alkoholtartalmú italokkal való visszaéléssel kapcsolatban” – mondta le Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.
Maťašovská szerint meg kell határozni, hogy az ittas síelő bírságot kapjon-e, elvegyék-e a jegyét, vagy kiutasítsák-e a központból. De hasonlóan segítene a védősisakkal kapcsolatos törvény is.
A jasnái síközpontban az utóbbi időben nem regisztráltak extrémebb eseteket, vannak ugyanis önkéntes járőreik, akik szükség esetén a hegyoldal elhagyására figyelmeztetnek.

Forrás:
http://www.bumm.sk/50660/biztonsagosabb-lett-a-tatra-elmentek-az-orosz-s...

Posted In

Egy eurós napijeggyel nyitnak pénteken a szlovák síterepek

[sielok.hu] A tavalyi szezonkezdethez hasonlóan az idén is az egy eurós napidíj tűnik a slágernek a szlovák síterepeken. Pénteken, számos helyen először indulnak be a liftek és csak jelképes összeget kell fizetni. Természetesen a síterepek szombaton is kinyitnak, de ekkor már nem érvényes az egy eurós jegy.
A hét elején 30-40 cm friss hó hullott a Magas-Tátra alatt, jelentősen segítve a hóágyúk dolgát. A Csorbai tónál (Štrbské pleso, 1346 m) már múlt hét óta hóágyúznak, így pénteken biztosan megnyílik az Interski rész, de az üzemeltetők szerint egyre reményteljesebben néz ki az Esíčko rész is, még az is lehet, hogy itt is sikerül rendbe tenni a pályákat. A Szoliszkó (Predné Solisko, 2093,3 m), oldalában ilyenkor még korai lenne síelni, erre valószínűleg karácsonyig várni kell.
A Magas-Tátra másik oldalán, Tátralomnic (Tatranská Lomnica, 850 m) felett is dübörögnek a hóágyúk. Most már van honnan vizet szerezni, hiszen a korábbi 40.000 köbméteres víztározó helyett már 115.000 köbméteres kapacitás segítheti a hóágyúkat. Itt közvetlenül a falu feletti pályákat lehet majd használni, a Lomnici-nyereg megnyitására még várni kell.

Forrás:
http://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/szlovak-nyitas-egy-euro/

Posted In

Szuper síbérlet a Tátrában

[siujsag.blog.hu] A szlovák síterepek egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy szolgáltatásaikkal felzárkózzanak az osztrák és az olasz síközpontokhoz. Ennek jegyében az előttünk álló szezonban Slovakia Super Skipas néven új bérletet adnak ki, amellyel 8 síterepen lehet csúszkálni.
Akik régen nem jártak a szlovák sípályákon, bizony, alaposan elcsodálkoznának, ha ismét ellátogatnának egy-egy hajdani kedvenc terepre. Egykor a bérletvásárlás is sok bosszúságot okozott, hiszen ahány hely, annyi kártyát kellett vásárolni. Az utóbbi évtizedben azonban modern jegykiadórendszert alakítottak ki számos helyen, és négy éve bevezettek egy 15 napos bérletet, amelyet több terepen is használhattak a síelők.
A tapasztalatok kedvezőek voltak, ezért úgy döntöttek a legjelentősebb szlovák sícentrumok, hogy bővítik a lehetőségeket. Egyrészt már nem egy, hanem három féle bérletet kínálnak a vendégeknek, másrészt a réginél jóval több síterepen érvényesek az új skipassok. Az egész szezonban korlátlanul felhasználható bérlet mellett van 15 és 10 nap síelést biztosító bérlet is. Utóbbi kettőt akár naponkénti bontásban is igénybe vehetjük, és tetszés szerint mindig másik síterepen. Mindhárom típusból kapható felnőtt, junior és gyermek bérlet.
No, és hogy hol sízhetünk a Slovakia Super Skipass nevű bérlettel? Az Alacsony- és a Magas-Tátra legnagyobb sícentrumai csatlakoztak a kezdeményezéshez: a Park Snow társulás síterepei, Donovaly, Csorba-tó és Velka Rica mellett Tátralomnic, Ótátrafüred (Stary Smokovec), Teplicska (Liptovská Teplicka), valamint a Chopok déli és északi oldalán lévő síközpont. Összesen 83 kilométernyi sípályán síelhetünk ezzel a bérlettel.
A különböző bérleteket december 24-ig elővételben is meg lehet vásárolni, jelentős kedvezménnyel. Például az egész idényre szóló felnőtt bérlet karácsony előtt 290 euróért kapható, utána 330 euróba kerül. A 15 napos bérletért 230 (270), a 10 naposért 200 (230) eurót kell fizetni. Október 15-től a Ticketportal és az Eventim SK partnereinél, a téli szezon kezdetétől pedig a nagyobb síközpontok pénztárainál lehet megvenni a bérleteket.

Forrás: http://siujsag.blog.hu/2010/10/01/szuper_siberlet_a_tatraban

Posted In