Szimbolikus temető

Azonosították az ismeretlen katonákat a szimbolikus temetőben

A tátrai áldozatokról való megemlékezés méltó formája a Tátrában található Poprádi tó melletti szimbolikus temető. A látogatókat a kápolna falára írt mottó fogadja: A halottak emlékére – az élők intelmére. A szimbolikus temetőt, amely egy cirbolyafenyő-erdőben található, 1940. augusztus 11-én nyitották meg ünnepélyes keretek között. Zsindelytetős kis kápolnából, faragott sírkeresztekből és több tíz emléktáblából áll.
Hatvanhat éven keresztül ismeretlen katonák voltak az 1944-ben a Magas Tátrában szerencsétlenül járt Li-2 orosz katonai gép egyes utasai. Stanislav Bursa amatőr történész munkásságának köszönhetően most nevet és arcot is kapott az a hat orosz katona, akinek a kilétét mostanáig nem sikerült kideríteni. Bursa 30 éve foglalkozik a problémával, kutatott az orosz levéltárakban is. Azt is kiderítette, hogy a gép fedélzetén nem 24, hanem 22 személy tartózkodott.
Az orosz nagykövetség képviselőjének jelenlétében helyezték el a táblát, amely tartalmazza a Vörös Hadsereg eddig ismeretlen hat katonájának nevét. Az ünnepségen egyben arról is megemlékeztek, hogy 70 évvel ezelőtt nyitották meg a magashegység áldozatainak szimbolikus temetőjét.
A szimbolikus temető július 1-től december 31-ig tart nyitva a nyilvánosság számára. A Poprádi tótól sárga turistaút vezet el hozzá.
Forrás: http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/3004-magas-tatra-azonositottak-az-egy...

Posted In