baleset

A hosszú hétvégén szerencsétlenül járt magyar turisták esete

[bumm.sk]

Hat magyar turistát kerestek a Magas-Tátrában a hegyimentők. A turistacsoport a Lomnici-csúcs közelében tévedt el, és az eredménytelen esti keresés után csak reggel sikerült rájuk bukkani. A turisták eltűnését péntek este jelentették a hatóságoknak, a csoport megrekedt az útján és önállóan nem tudott eljutni egyetlen menedékhelyre sem. Péntek este négy hegyimentő indult a helyszínre, de az eljegesedett terep miatt nem tudták pontosan bemérni, merre is van a hat bajbajutott kiránduló.
A keresés ma reggel folytatódott, helikoptert is bevetettek a turisták megtalálására. A csoportot végül sikerült lokalizálni, és kimenteni szorult helyzetéből. A kirándulóknak nem volt meg a szükséges felszerelése a túrához, nehéz körülmények között töltötték az éjszakát, de senkinek sem esett komolyabb baja.
Forrás:
http://www.bumm.sk/66456/hat-magyar-turista-rekedt-a-tatraban.html

Eddig a hír. Elolvasva több dolog is feltűnik. Turisták? A Lomnici-csúcs kötelében? Télen?! A magyar turisták – sajnos szokás szerint – most is maguknak köszönhették a bajt, illetve annak, hogy egyáltalán nem tartották be az egyébként igen egyszerű szabályokat.
A március 15-i hétvégén hagyományosan tömegek mennek Magyarországról a Tátrába, azt azonban elfelejtik, hogy ha itthon már tavasz is van, ott még igencsak tart a tél. A tél pedig nemcsak a téli körülmények miatt érdekes, hanem a téli zárlat miatt is. Ilyenkor a menedékházak fölött a turistautak le vannak zárva.
Ahonnan egyébként a hat turistát kimentették, oda a téli zárlaton kívül sem szabad turistáknak menniük, ugyanis a turistautak elhagyása is tilos, télen és nyáron is. Az itthoni hegyekben lehet, hogy önkényesnek tűnnek ezek a szabályok, de a Tátrában könnyen az életünkbe kerülhet a megszegésük.

Posted In

Magyar turista balesete a Vörös-torony-hágó alatt

Június 12-én magyar turistához riasztották a tátrai hegyimentőket. A baleset a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2352 m) alatt történt. A turista közel 100 métert zuhant, fej- és hátsérüléseket szenvedett. A mentést a Hegyimentő Szolgálat (HZS) négy profi és négy önkéntes embere végezte. A rossz időjárás miatt helikoptert nem lehetett bevetni. A sérültet először levitték a Téry-házig, ahol ellátták, majd innen továbbra is csak gyalog tudták továbbvinni, egészen a Tarajkáig (Hrebienok, 1285 m). Az akció hat órán át tartott.
Ismét felhívnánk mindenki figyelmét arra, hogy tartsa be a látogatási szabályokat: az adott területen ugyanis csak ma ér véget a téli zárlat.
A Vörös-torony-hágó pedig az egyik legtechnikásabb jelzett turistaút a Magas-Tátrában.

Forrás:
http://hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=1731
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5grTWocZHeVtjiDxJQu8fC...

Posted In

Halálos lavina-baleset a Magas-Tátrában

A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat közleménye szerint egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a Magas-Tátrában. A tragikus baleset a Lomnici-csúcs alatt történt, ahol négy magyar hegymászót temetett be egy hólavina. A negyedik hegymászó sérülései könnyebbek. A magyar hegymászók a Lomnici-csúcson tett túráról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba. A négy magyart a lavina a völgy felső részében érte, majd legörgette őket egészen a völgy alsó felébe. A sérültek mobiltelefonon azonnal segítséget kértek. A helyszínre 12 hivatásos és önkéntes mentő vonult ki. A mentési munkálatok az esti órákig tartottak.
A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett. A mentők a helyszínen első segélyben részesítették, majd szánkón a Kőpataki-tóhoz szállították őket, ahonnan pedig drótkötélpályán vitték le Tátralomnicba. A könnyebben megsérült magyar hegymászó zúzódásokat szenvedett, s a mentők kíséretében saját lábán tette meg az utat a Kőpataki-tóhoz. Szerencsés János, kassai magyar főkonzul az MTI tudósítójának elmondta: az elhunyt magyar hegymászó holttestét a tátralomnici halottasházban helyezték el, s a hatóságok hivatalból elrendelték a boncolást is.
A sérült magyar hegymászókat jelenleg a poprádi kórházban kezelik. Két személy sérülése nagyon súlyos, a harmadiké enyhe. Az orvosi beavatkozások elvégzése, vizsgálatok lefolytatása után a rendőrség hivatalosan azonosítani fogja a személyeket.
Szerencsés János felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire is, amelyet nagyszámú magyar állampolgár látogat rendszeresen. Elmondta, hogy "bár nem magas, de nagyon veszélyes hegyvidékről van szó". A hegységben évente 10-15-en halnak meg, "többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vagy letérnek a kijelölt ösvényekről".
"Nagyon fontos a hegyi mentőszolgálat utasításainak a betartása; miután az utóbbi napokban megenyhült az idő, fokozottabb a lavinaveszély. A Magas-Tátrába látogató turistáknak semmiképpen sem szabad megfeledkezniük a megfelelő biztosításról, mert az esetleges baleset költségei tetemesek" – figyelmeztetett a főkonzul.
A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina.

Forrás: http://www.mti.hu/cikk/2011/02/06/meghalt_egy_magyar_hegymaszo_a_magas-t...

Posted In

Halálos baleset a Magas-Tátrában

[www.parameter.sk] A Gerlachfalvi-csúcs közelében két hegymászó szenvedett halálos balesetet. Hétfőn reggel indultak a csúcs megmászására. Este kilenckor még felvették a kapcsolatot a Tátrai Hegyimentő Szolgálattal, de ekkor már az időjárás nagyon rossz volt. A szolgálat munkatársai azonnal a segítségükre siettek, de a két külföldi hegymászó nem azon a helyen volt, amit megadtak a mentőknek. A bajba kerültek az éjszakát extrém időjárási körülmények között töltötték: esett a hó, és a hegyen jelentős fagy is volt. A mentőszolgálat munkatársai csak kedden reggel találtak rájuk, mindketten nagyon rossz állapotban voltak. A mentők minden igyekezete ellenére a két turista életét vesztette.
A hegymászók hibát követtek el azzal, hogy csak reggel nyolckor indultak fel a hegyre, a biztonságos mászáshoz sokkal korábban kellett volna elindulniuk, valamint a felszerelésük sem volt megfelelő - mondta Jozef Janig, mentők vezetője.
A különösen kedvezőtlen időjárás miatt a két turista testét csak később hozzák le a hegyről. A bevetésben 27 hegyimentő vett részt, néhányan 18 órát is terepen töltöttek.
Forrás: http://www.parameter.sk/rovat/regio/2010/08/31/halalos-baleset-tatraban

Kép forrása, további képek:
http://www.hzs.sk/index.php?lang=sk&site=fotogaleria&album=186

Posted In