Kis-Tarpataki-völgy

Magyar turista balesete a Vörös-torony-hágó alatt

Június 12-én magyar turistához riasztották a tátrai hegyimentőket. A baleset a Vörös-torony-hágó (Priečne sedlo, 2352 m) alatt történt. A turista közel 100 métert zuhant, fej- és hátsérüléseket szenvedett. A mentést a Hegyimentő Szolgálat (HZS) négy profi és négy önkéntes embere végezte. A rossz időjárás miatt helikoptert nem lehetett bevetni. A sérültet először levitték a Téry-házig, ahol ellátták, majd innen továbbra is csak gyalog tudták továbbvinni, egészen a Tarajkáig (Hrebienok, 1285 m). Az akció hat órán át tartott.
Ismét felhívnánk mindenki figyelmét arra, hogy tartsa be a látogatási szabályokat: az adott területen ugyanis csak ma ér véget a téli zárlat.
A Vörös-torony-hágó pedig az egyik legtechnikásabb jelzett turistaút a Magas-Tátrában.

Forrás:
http://hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=1731
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5grTWocZHeVtjiDxJQu8fC...

Posted In

Róka a Kis-Tarpataki-völgyben

A hétvégén a Téry-menházban szálltunk meg ismerősökkel. De nem is ez a lényeg, hanem hogy most először láttam rókát a Tátrában. A Téry-hez vezető nagy lejtő előtti vízszintes terepen. Gyorsan fel is tettem róla egy pár képet ideiglenesen: https://picasaweb.google.com/inflamester/2011040203MagasTatraTeryMenhaz#

(Én se láttam még rókát a Tátrában sosem, sőt az 1973-as vadszámlálás sem említ egyet sem, igaz, az már jó régen volt, biztos vannak valahol újabb adatok - a szerk.)

Posted In

Téli túra a Téry-házhoz

(Így nyár vége felé jöjjön még egy téli élménybeszámoló, ezúttal Sumesz tollából. A túra időpontja: 2008. március 15.)

Sokat töprengtem azon, hogy miként is kezdhetném a túrabeszámolómat, mert zéró "publicista" tapasztalatom élvezhetetlenné teheti a szösszenetem, ami akár lavinaszerűen kedvszegőként is hathat a tisztelt olvasóra. Tekintse irományomat, illetve tekintsed irományomat – sporttársi tegeződésből – egy könnyed baráti levélnek. Hol is kezdjem? Kezdem az elején. 2004 júliusában szegedi cimborákkal döntöttünk úgy, hogy irány Görögország. Szép volt, jó volt, agysejttemető volt, de csak egy valami volt felejthetetlen, s az az Olimposz. Alföldi (pesti síkságról) gyerekként a budai hegyek látványa is elkápráztatott, de az Olimposz maga volt a geológiai értelemben vett orgazmus. Menetelés fel a hegyre, ahol olyan egyedül van az ember, hogy még önmagában is társra lel (jó értelemben:), s nagyon mélyről feltörő gondolatok megértetik az emberrel, hogy mi az, amit tisztelni kell. A hegyen már eldöntöttük többen is, hogy jövőre irány a Tátra, de szokás szerint semmi nem jött össze a tervezetekből, csak ismét Olimposz, Olimposz, Olimposz. Sajnos v. szerencsére egy kedves csoporttársam felvilágosított arról, hogy a Tátránál nincs szebb, ha tehetem, akkor tartsak velük a legközelebbi kirándulásukon.

Posted In

Michael Palin a Tátrában!

A Monty Python-csoport egyik tagja, Michael Palin a Tátrában járt:A filmecske elég nagy botrányt kavart, bővebben a szlovenszko blogon és a sielok.hu-n olvashattok róla.

Posted In