Lengyelország

Ködkísértetet fotóztak a Tátrában

[ozonenetwork.hu] Úgynevezett Brocken-hegyi kísértet (vagy brockeni ködív) fotója látható alább a Lengyel-Tátrából - a felvétel Zakopanéban készült október elején. A ritka légköroptikai jelenség úgy áll elő, hogy a megfigyelő a saját árnyékát látja meg abban a felhőben, ami az alatta levő völgyben vonul el. Az árnyék fejrészét szivárvány veszi körül. Aki ilyet lát, az a hegyekben hal meg a hegymászók között elterjedt hiedelem szerint.

A Brocken-hegyi kísértet légköri fényjelenségnek, más néven fotometeornak számít, akárcsak a szivárvány vagy a délibáb. Úgy keletkezik, hogy a ködcseppeken vagy a felhő vízcseppjein összetevőire bomlik a fény. A jelenséget a ködfoltra vagy a felhőre vetülő fehér ív kíséri.

Forrás:
http://ozonenetwork.hu/ozonenetwork/20101025-brockenhegyi-kisertet-legko...
A hírért köszönet Nórának!

Posted In

A Sas út megmászása téli körülmények között

Valkó Géza írása

Már a nyáron kacsintgattunk Janóval erre az útra. Utána néztünk, begyűjtöttünk minden szükséges infót. Térképek, útleírás, mások mászóélményei. Nem volt nehéz, ez egy nagyon népszerű mászótúra, csak a közvetlen környezetünkből is legalább 4-5 ember teljesítette már. Nyáron. Mi is így gondoltuk, csak aztán teltek a hetek, mindig valami mást, valami „alkalmasabbat” kerestünk. Aztán kifutottunk az időből, akarom mondani a jóidőből. A nemzet ünnepe idén mégis Zakopane felé robogva talált minket.
Nem siettünk, estére terveztük csak elérni a Zawrat-hágót, ahol aznapi bivakunkat töltjük majd el. És mivel tisztában voltunk a hóviszonyokkal (később kiderült, hogy azért annyira mégsem), nem akartuk lerongyolni magunkat a meleghullám kellős közepén egy szenvedős, nagyzsákkal folyton combigbeszakadós felmenettel akármelyik völgyből is. Mi a legkönnyebb utat választottuk. Lanovkával fellibegtünk a Gáspár-csúcsra (Kasprov vrch), a csúcson megittuk a szokásos teánkat, élveztük a napsütést, majd a főgerincen kényelmesen átsétáltunk a Svinica csúcsára. Igaz, a csúcsra felvezető szakasz már nem volt olyan kényelmes, a Zawrat-hágóig átvezető szakaszon pedig már a kötél is előkerült, de szép időben, jókedvűen értük el bivakhelyünket, a tulajdonképpeni Sas-út beszállását. (A bivakolás elvileg tilos. - a szerk.)

Posted In

Lezárták a Halas-tóhoz (Morskie Oko) vezető utat a Lengyel-Tátrában

[nyarilap.hu] Szeptember eleje óta ismét zárva a Lengyel-Tátra egyik legszebb panorámaútja. A nyári szabadság után folytatódnak a felújítások a turistaúton a Palenica Białczańska-i parkolótól Włosienia-ig. Azok a turisták, akik mostanában készülődnek a Halas-tóhoz (Morskie Oko), egy a már felújított útszakaszon kialakított ideiglenes terelőúton közelíthetik meg azt.
Amennyiben az időjárás is kegyes lesz a munkálatokhoz, a felújítás már szeptember végére befejeződhet. Az új útfelületet azután fektetik le, hogy az összes építési és csatornázási munkával végeztek. A Halas-tó felé vezető turistaút teljes felújítási költsége eléri a 8 millió złoty-t (1,9 milió eurót).

Teljes cikk:
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2181-lezartak-a-halas-tohoz-morskie-o...

Posted In

233 km-es országúti kerékpáros maraton a Tátra körül

[velo.hu] Augusztus elsején, szombaton kerül sor a szlovák és lengyel területen haladó, Tátra körül megrendezett, 233km-es országúti maratonra, melyhez kedvcsináló gyanánt a velo.hu összeszedte a legfontosabb információkat.
A verseny két távon kerül megrendezésre: a bátrabbak Poprádról kiindulva az egész Tátra megkerülését tűzhetik ki célul maguk elé, melynek során a kerekesek Lengyelország, Zakopane érintésével térnek vissza Poprád városába 233 km megtétele után.
Egy rövidebb, 100km-es távot is kijelöltek azonban a szervezők, melynek rajtja és befutója is szintén Poprádon lesz. A 100km-es táv Poprád – Lysa Polana – Poprad útvonalon halad majd.
A rajtra mindkét táv esetében 8h15-kor kerül sor.

A teljes cikk itt olvasható:
http://www.velo.hu/index.php?modul=hir&kod=6035&katkod=2&kezd=0

Posted In