Rainer-kunyhó

II. Erzsébet október 24-én látogat a Tátrába

Kialakult a brit királyi pár programja a Magas-Tátrában.
A látogatás elején rövid sétát tesznek Ótátrafüreden, majd Tarajkára szállítják őket. Itt akár egy kisebb gyaloglás is szerepelhet a programban, hiszen a királyi pár emléktáblát fog leleplezni a Rainer-kunyhónál (Rainerova chata, .
A szervezők hat sátrat állítanak fel, ahol bemutatják a „tipikus tátrai” emberek mindennapjait. Magashegyi hordárok, erdészek, a Nemzeti Park szakemberei és hegyivezetők is elkísérik a vendégeket. A zenéről gorál zenekar és a csorbai (Strba) furulyaegyüttes gondoskodik majd.
Az ünnepség után II. Erzsébet Poprádra látogat, ahol a Krivánt ábrázoló képet kap a helyiektől, férje pedig Ótátrafüreden marad, ahol jellegzetes hegyi kalapot és fokost kap ajándékba.

Forrás: http://www.nyarilap.hu/roeviden/roevid-hirek/
863-ii-erzsebet-otatrafueredre-latogat-oktober-24-en

Posted In

Évfordulót ünnepelt a Rainer-kunyhó (Rainerova chata)

[nyarilap.hu]

A Magas-Tátra legrégebbi és legkisebb menedékháza idén ünnepli újranyitásának tizedik évfordulóját.
Az előző hétvégén került sor az évforduló hivatalos ünneplésére a Tarajka (Hrebienok) feletti menedékházban. Szombaton 11-kor kezdődött az ünnep egy „teherhordó-próbával”. A legendás tátrai teherhordókhoz hasonlóan, a jelentkezőknek egy hatvan kilogramm súlyú terhet kellett a hátukon elcipelniük, igaz csak 300 méteres távolságra. Később Zárból (Ždiar) és Kassáról (Košice) érkezett gorál népzenét játszó együttesek szórakoztatták a résztvevőket.
A házat még 1863-ban kezdte el építeni Rainer János György, amelyet később róla neveztek el. Az eredeti építkezésnek is megünnepelték a 145. évfordulóját. 1884-ben nem messze a kunyhótól megépítették a Zerge menedékházat (Chata Kamzík) és ezzel megpecsételődött a ház sorsa, innentől már jobbára csak raktárnak használták.
A menedékház 1980-ban szinte teljesen lepusztult, majd később a házat jelenlegi gondnoka, Peter Petras, a korabeli tervek alapján újjáépítette, és 1998. június 13-án ismét megnyílt a nagyközönség számára. A tulajdonos hatalmas lelkesedéssel gyűjti a Tátra relikviáit, amelyeket a kunyhóban állítottak ki. A menedékházban egy büfé is üzemel.

Eredeti hír:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/90-karpatok/703-evfordulot-uennepelt-a-mag...

Posted In