Zöld-tavi-völgy

A hosszú hétvégén szerencsétlenül járt magyar turisták esete

[bumm.sk]

Hat magyar turistát kerestek a Magas-Tátrában a hegyimentők. A turistacsoport a Lomnici-csúcs közelében tévedt el, és az eredménytelen esti keresés után csak reggel sikerült rájuk bukkani. A turisták eltűnését péntek este jelentették a hatóságoknak, a csoport megrekedt az útján és önállóan nem tudott eljutni egyetlen menedékhelyre sem. Péntek este négy hegyimentő indult a helyszínre, de az eljegesedett terep miatt nem tudták pontosan bemérni, merre is van a hat bajbajutott kiránduló.
A keresés ma reggel folytatódott, helikoptert is bevetettek a turisták megtalálására. A csoportot végül sikerült lokalizálni, és kimenteni szorult helyzetéből. A kirándulóknak nem volt meg a szükséges felszerelése a túrához, nehéz körülmények között töltötték az éjszakát, de senkinek sem esett komolyabb baja.
Forrás:
http://www.bumm.sk/66456/hat-magyar-turista-rekedt-a-tatraban.html

Eddig a hír. Elolvasva több dolog is feltűnik. Turisták? A Lomnici-csúcs kötelében? Télen?! A magyar turisták – sajnos szokás szerint – most is maguknak köszönhették a bajt, illetve annak, hogy egyáltalán nem tartották be az egyébként igen egyszerű szabályokat.
A március 15-i hétvégén hagyományosan tömegek mennek Magyarországról a Tátrába, azt azonban elfelejtik, hogy ha itthon már tavasz is van, ott még igencsak tart a tél. A tél pedig nemcsak a téli körülmények miatt érdekes, hanem a téli zárlat miatt is. Ilyenkor a menedékházak fölött a turistautak le vannak zárva.
Ahonnan egyébként a hat turistát kimentették, oda a téli zárlaton kívül sem szabad turistáknak menniük, ugyanis a turistautak elhagyása is tilos, télen és nyáron is. Az itthoni hegyekben lehet, hogy önkényesnek tűnnek ezek a szabályok, de a Tátrában könnyen az életünkbe kerülhet a megszegésük.

Posted In

Két turistautat is lezártak a Magas-Tátrában

[nyarilap.hu] Hídépítés miatt mindkét irányban lezárták a Tátralomnic (Tatranská Lomnica) és a Tarpataki-vízesések (Studenovodské vodopády) közötti kék jelzésű túra utat. A TANAP szakemberei szerint a lezárással kapcsolatos jelzéseket és információs táblákat már kihelyezték. A tervek szerint a híd felújítási munkálatai a nyári csúcsszezonra befejeződnek, a jelenlegi tervek szerint június 15-től újra engedélyezik a túrázást a lezárt szakaszon.
Egy másik szakaszt is lezártak Tátralomnic környékén. Itt a Zöld-tóhoz (Zelené pleso) vezető sárga jelzésű út Zsálya-forrás (vagy Zsázsa-forrás) (Šalviový prameň) és Diák-kút (Študentská studňa) közötti szakaszát zárják le. Ezen a szakaszon a szúinvázióban elpusztult vagy beteg fákat szállítják el. A Zsálya-forrásnál ágazik el egymástól a kék és sárga jelzésű út. A lezárt sárga jelzés helyett a kék jelzésűn kell egy rövid kitérőt tenni, majd a Diák-kútnál a kihelyezett jelzéseket követve visszatérni a sárga jelhez, és innen a megszokott módon folytatni az utat a Zöld-tavi turistaház csodás panorámájáig.
A TANAP szóvivője szerint a Magas-Tátra felsőbb régióiban még most sem olvadt el teljesen a hó. Akik a magasabban található turistaházakhoz indulnak csak megfelelő felszereléssel, –különösen túracipővel– induljanak el!

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/1387-ket-turistautat-is-lezartak-...

Posted In

Hegymászótábor a Tátrában

Idén nyáron is megszervezte az Alpinsport Klub a nyári magashegyi hegymászó tanfolyamát, most a HSzJSE-vel közösen. A tanfolyamhoz csatlakozhattak a már végzettek is, így mi is velük tartottunk. Ezúton köszönjük Szabó Lacinak a lehetőséget.
Mikor ezeket a sorokat írom, a tábor még tart. Mi pár nappal korábban hazatértünk. Esőben mentünk fel a hegyre, és esőben jöttünk le, de a közbeeső napokon szép idő volt. És mivel az időjárás 4–5 napon keresztül kegyes volt hozzánk, egy nap kirándulás után négy napot végigmásztunk, és ez tulajdonképpen elég is volt.

Téli napok a Zöld-tónál

Mielőtt elködösülnek az emlékek, gyorsan megírom, milyen volt az idei „téli táborunk”. A tavaly téli szép élmények hatására úgy határoztunk, hogy a fiatalabb – és bohóbb – éveinkben még sítáborral töltött téli pihenőidőt, vagy legalábbis egy részét idén a Zöld-tónál (Zelené pleso, 1550 m) töltjük. Kilátás a Zöld-tavi-házból Nagy meglepetésünkre szolgált, hogy kis kedves kétágyas szobák is vannak a Zöld-tavi házban (Chata pri Zelenom plese), kilátással a Karbunkulus-toronyra (Jastrabia veža, 2137 m). Nem sok minden változott a házban, a kaja még mindig ugyanolyan jó és bőséges, a személyzet fiatal hölgytagja viszont elkezdhetett angolul tanulni – egyelőre még nem sok eredménnyel, de a szándék biztató. Hiányzott viszont a fényes fekete labrador, aki mindig a földszinti folyosón feküdt.