Poduplaszki-völgy

Áradás miatt lezárt turistaút, szúinvázió miatt kidőlt fák

[nyarilap.hu] Az utóbbi napok esőzései után ideiglenesen lezárták a Magas-Tátra egyik legszebb völgyét, a Bielovodská dolinát (Poduplaszki-völgyet vagy más elnevezéssel Fehér-vízi-völgyet). A völgyben folyó Bialka-patak jelentősen megduzzadt, és többek között a turistautat is elárasztotta. További értesítésig a völgyet mindkét irányból teljesen lezárták, tehát sem a lengyel-szlovák határtól, sem a Lengyel-nyeregtől (Poľský hrebeň - 2150 m) nem járható a völgy.
A Tátrai Nemzeti Park munkatársai új figyelmeztető táblákat helyeztek ki a napokban. Az utóbbi időben számos kiszáradt fa dőlt ki vagy tört ketté. A fák halálát nem az időjárás, hanem a Magas-Tátrában utóbbi időben sajnos rohamléptekkel terjedő és eddig megállíthatatlannak tűnő szúinvázió okozza. Szerencsére baleset eddig nem történt, de egyre több tábla kerül ki a turistautak mellé, amelyek a kidőlő fákra figyelmeztetnek, és mindenki csak a saját felelősségére közlekedjen az érintett útvonalakon.
Forrás: http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2977-aradas-miatt-lezart-turistaut-a-...

Posted In

Petíció a Tátrai Nemzeti Parkért

[greenfo.hu, mme.hu] A nemzeti park zónahatárait kívánják természetvédelmi szempontból előnytelenül megváltoztatni úgy, hogy azon turisztikai fejlesztéseket lehessen végezni. Elsősorban a sícentrumok bővítése és létesítése a cél a Tátra olyan még érintetlen területein, mint a Poduplaszki-völgy természeti rezervátum (NPR Bielovodská dolina), a Jávor-völgy természei rezervátum (NPR Javorová dolina) és a Surový hrádok. Az érintett területek és a nemzeti park Natura 2000 védelem alatt is állnak! [...]
A vázolt kormányzati szándék megakadályozására a lelkes szlovák természetvédők életre hívtak egy civil kezdeményezést, melynek részeként nemzetközi peticiót kívánnak eljuttatni a Szlovák Köztársaság Kormányához, melyben kérik, hogy: „Akadályozzuk meg a legrégebbi szlovák nemzeti park megsemmisítését!”
Aki egyetért velük, itt tud csatlakozni:
http://www.ekoforum.sk/peticia/stop-destruction-tatra-hu

Forrás:
http://www.greenfo.hu/hirek/hirek_item.php?hir=24290
http://www.mme.hu/hirek/1086-ujabb-veszely-fenyegeti-a-tatrat.html

Posted In

Egy éve történt: havas Poduplaszki-völgy

Úgy terveztem, ez az írás a Helyzetjelentés a Magas-Tátrából címet kapja, ám szokásos módon, mire befejeztem, már elvesztetette aktualitását. (Közben újra aktuális lett: épp egy éve volt - a szerk.) 2008. október legelején történt ugyanis, hogy úgy határoztunk, egy kétnapos őszi túrával zárjuk ezt a nyári idényt. Végül csak egynapos kirándulás lett belőle.
Poduplaszki-völgy A terv a következő volt: fel a Poduplaszki-völgyben (Bielovodská dolina), át a Rovátkán (Prielom, 2288 m), éjszakázás a Hosszútavi-menedékházban (Zbojnícka-chata, 1960 m), másnap vissza a Rovátkára, majd fel a Lengyel-nyeregre (Poľský hrebeň, 2200 m) és onnan a Kis-Viszokára, (Východná Vysoká, 2428 m) majd lejövet a Felkai-völgyön (Velická dolina) át Ótátrafüredre (Starý Smokovec 1010 m), ahonnan busszal megyünk vissza Lysa Poľanába az autónkhoz. Az időjárás-előrejelzés már hétfőre sem egyértelmű helyzetet, néhol esőt jósolt, keddre pedig bizonyosan esőt, ezért szóba került, hogy a második nap esetleg a lejövetel mellett döntünk. Az ok azonban, ami miatt el sem mentünk a házig, nem fordult meg a fejünkben a lehetőségek között.

Posted In

Holttestet találtak a Rejtett-völgyben

Hátborzongató eset történt a múlt héten a Magas-Tátrában. A Poduplaszki-völgy (Bielovodská dolina) egyik mellékvölgyében, a Rejtett-völgyben (Ťažká dolina, régi nevén Cseh-tavi-völgy) egy holttestet találtak. Valószínűleg azé a lengyel turistáé, aki több, mint egy hónapja tűnt el. A hátizsákját pár napja találták meg a Rejtett-völgy környékén.
Ahogy az időjárás lehetővé tette, szlovák és lengyel hegyimentők indultak keresésére. Végül helikopterről vették észre a holttestet, és Jalowocka Polanába szállították. A személyazonosság hivatalos megállapítása azután lesz lehetséges, hogy a tetemet Zakopanéba vitték.

Forrás: http://www.polskieradio.pl/thenews/human-interest/?id=87273

Posted In