Nyugati-Tátra

Balesetekkel kezdődött a turistaszezon

Jóllehet csak magyar vonatkozású balesetekről szoktunk hírt adni a honlapon, most mégis kivételt teszünk, nem árt ugyanis megfontolni a Tátrát járóknak, hogy noha elkezdődött a nyár, a Tátrában még gyakran téli viszonyokkal találkozhatunk.
A szezon elején egy magában túrázó lengyel turistát kellett helikopterrel a poprádi kórházba szállítani. Az idős turistára a Kopa-hágó (Kopské sedlo) mellett találtak rá június 15-én este, nehezen beszélt, úgy tűnt, nem tudja, hol van. A nehezen megközelíthető helyről egy csörlő segítségével a mentőhelikopterbe emelték, a nyarilap.hu értesülései szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy epilepsziás roham következtében terült el a földön.
A Nyugati-Tátrában egy 36 éves zsolnai lakos a Jamníki-völgybe (Jamnícka dolina) tartott, amikor a havas Zsári-nyeregben (Žiarske sedlo) megcsúszott, és kb. 300 méter csúszott le a völgybe. A szerencsétlen esés következtében eltört a lába, és számos egyéb sérülést is szenvedett. Szintén helikopterrel vitték a kórházba.
Szerdán három belga turista járt szerencsétlenül, igaz az ijedségen kívül komolyabb sérüléseket nem szenvedtek, mégis tanulságos az esetük. Késő délután kapták először a lengyel hegyimentők a belgák segélyhívását. A három turista felmászott a Rovátka-hágóhoz (Sedlo Prielom), azonban az időjárás hidegre fordult, és a korábbi firnes hóréteg hirtelen megfagyott és jegessé, életveszélyessé vált. A lejutás lehetetlenné vált a környező völgyekbe. Szerencsére a belgák úgy döntöttek, hogy nem indulnak tovább, és az időközben odaérkező szlovák mentőhelikopter a Rovátka-hágótól a biztonságos terepen található Hosszútavi-menedékházig (Zbojnicka chata) szállította őket.
A hegyimentők tájékoztatása szerint a magasabb helyeken még számos kisebb-nagyobb hómezővel találkozunk. Ezeket, ha lehet, kerüljük ki, vagy csak megfelelő felszereléssel keljünk át rajtuk, főleg, ha komolyabb szintkülönbséget kell leküzdeni. A vékonyabb hóréteg éles sziklákat takarhat, a zsolnai turistának is ez okozta a komoly sérüléseket.

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/1547-balesetekkel-kezddoett-a-tur...
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/1563-magas-tatra-belga-turistakat-men...
http://hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=1102

Posted In

Újabb információk a Nyugati-Tátrában lezúdult lavináról

A Nyugati-Tátrában a Zári-völgyben (Žiarska dolina) lezúdult hatalmas lavina utólagos GPS készülékes felmérése után azt találták, hogy a lavinaterülethez 3 hét elteltével 28 hektár tartozik. A lavina területe közel 47 focipálya, ahol néhány helyen még mindig 20 m hó van. További számítások alapján az összes felhalmozott hó, ami lavinához tartozik, 1,89 millió m3. Ha a hó mennyiségét elosztjuk az említett 47 focipályára, az átlagban 6 métert ad. A lavina hó mennyisége egy futballpályán elhelyezve 370 m. (Párizsban az Eiffel-torony magassága 324 m).

Kócos
Forrás: http://www.laviny.sk/index.php?menu=clanky&id=148
Képek:
http://www.magas-tatra.hu/pic/Lavina_a_Zsari-volgyben/Scheirich_Laszlo_k...

Posted In

Másfél kilométeres lavina pusztított a Tátrában

Nem tartozik szorosan az oldal témájához, mert nem a Magas-Tátrában történt az eset, (hanem a Nyugati-Tátrában) de úgy döntöttünk, hogy kitesszük a hírt, mert nagyon fontos.

[mr1 – Kossuth-Rádió] Évszázadonként egyszer előforduló méretű lavina zuhant le a szlovákiai Tátra hegység nyugati részén, a Zsári völgyben (Žiarska dolina): másfél kilométer hosszú volt. Senki sem sérült meg, de azt még nem tudják, mekkora a kár. A térségben napok óta a legmagasabb fokú lavinariadó van érvényben, miután az elmúlt napokban csaknem egy méter hó friss hó esett. A szlovák hatóságok most újból felhívták a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, és a látogatók elől elzárt Zsári-völgybe ne utazzon senki.
Forrás: www.mr1-kossuth.hu
Mindez március 25-én történt.
A laviny.sk portálon képek is vannak a lavináról:
http://www.laviny.sk/index.php?menu=foto&album=100
(A fenti kép is innen származik.)
Felhívnám a figyelmet, hogy jelenleg Szlovákia összes magasabb hegységében 4-es a lavinaveszély (az ötös skálán).

Frissítés:
Scheirich László küldött képeket a lavina okozta pusztulásról. Megtekinthetitek őket ide kattintva. Köszönet értük!

Posted In