Poprádi-tavi ház

Nagytakarítás a tátrai tavakban

A Csorba-tó (Štrbské pleso) az Új Csorba-tó (Nové Štrbské pleso), a Poprádi-tó (Popradské pleso), és a Felkai-tó (Velické pleso) mélyét takarította ki 45 búvár az elmúlt időszakban, és összesen 399 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a hegyi tavakból.
Súlyra a legtöbb szemét, 233 kg a Felkai-tóból került elő, innen főleg betont és egyéb építési hulladékot hoztak felszínre, melyek a Sziléziai-ház építése idején kerültek a tóba. A Poprádi-tó medréből csak 40 kilogramm szemetet kellett kiszedni, itt egy ezüst nyaklánc és a szomszédos turistaház egykori konyhafelszerelése számított különleges leletnek.
A Csorba-tó az újabb és a régebbi korok hulladékait is elnyelte. Itt találták a legtöbb műanyag palackot és poharat, de régi gatterfűrészek lapjaiból is sok pihent a tó alján, tizenhat méter mélyen. Ezeket még a hűtőgépek megjelenése előtt használták a tavon a jégvágók: hatalmas jégtömböket vágtak ki, amelyekkel az élelmiszereket tartották hidegen. A Csorba-tóból összesen 116 kilogramm szemetet takarítottak ki. A szomszédos Új Csorba-tó is feltárta a múlt kacatjait, régi síbakancsok és fából készült sílécek kerültek felszínre.
A búvárok már lassan 15 éve merülnek le évente, hogy megtisztítsák a tavakat, és eddig összesen 3,5 tonna szemetet szedtek ki a Tátra tavaiból és tengerszemeiből. Az évek során a legtöbb szemetet a Csorba-tóból kellett kiszedni. A szemét nagy része télen kerül rá a tavat befedő jégrétegre, és a tavaszi olvadáskor kerül bele a tóba.

Forrás: http://www.nyarilap.hu/hegyek/90-karpatok/
877-rengeteg-szemetet-szedtek-ki-a-magas-tatra-tavaibol

Posted In

The Wall Street Journal: Túrázás Szlovákia gránitcsúcsain

A Wall Street Journalban a napokban megjelent egy túrabeszámoló a Tátráról. Szerintem nagyon érdekes, hogy egy messziről jött ember hogy látja kedvenc hegységünket.
A bevezető szerint a Tátra "az Alpok kevésbé ismert, olcsóbb alternatívája". Négy napot töltöttek a hegységben. Pozsonyból vonattal mentek Poprádra, megjegyzik, hogy az utasok nyitva hagyták az ablakokat, pedig odakint nagyon meleg volt (szerintem szegények nem jöttek rá, hogy valószínűleg nem volt légkondicionálás a vonaton :-)). Az első éjszakát Ótátrafüreden (Starý Smokovec, 1010 m) töltötték.
Másnap a "városban" lófráltak, bementek az információs irodába, ahol kiválasztották a következő napokra az útvonalat: a Felső Turistautat (Tatranská Magistrála). Az irodában fel is hívtak nekik két hegyi házat, és lefoglalták a szállást. Aznap este még jól megvacsoráztak (pisztráng, sertés, népi zenekar, szlovák sör - amit jól meg is dicsérnek).

Túra a Kapor-csúcsra (Kôprovský štít, 2363 m)

Augusztus végén balassagyarmati hegymászó ismerőseinkkel töltöttünk el néhány napot a Poprádi-tavi házban (Chata pri Popradskom plese, 1500m), ám az időjárás korántsem volt kegyes hozzánk. Úgy gondoltuk azonban, hogy egy kisebb túrától nem tarthat vissza bennünket a pesszimista időjárás-jelentés, úgyhogy 23-án, szerdán reggel fél nyolckor útra is keltünk felfelé a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovká dolina). Ekkor ugyan a hajnali eső éppen szünetelt, ám számítani lehetett a folytatásra.

reggeli köd

Posted In