Menguszfalvi-völgy

Csak korlátozottan üzemel a Hunfalvy-hágó alatti menedékház

[nyarilap.hu] Június 15. után megkezdődik a Hunfalvy-hágó alatti menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m) felújítása.
A népszerű Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m) alatt található menedékház (Chata pod Rysmi) felújítási munkálatai egyből a turista szezon beköszöntével kezdődnek meg és a tervek szerint legalább két évig tartanak. Az építkezés ideje alatt csak korlátozottan üzemel majd a menedékház, azonban a vendéglője (a felújítása alatt inkább csak büféje) fogad vendégeket, de éjszakára nem lehet megszállni a 2250 méter magasan fekvő menedékházban. A ház szállásait a felújítást végző munkások foglalják el.
A Hunfalvy-hágó alatti menedékház a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza, két év építkezés után 1933-ban vehették birtokba a túrázók. A ház már régóta felújításra szorul, az utóbbi tíz évben háromszor is komoly károkat okoztak benne a lezúduló lavinák. A felújítás szinte az egész házat érinti, a szobákat komfortosítják, és még kerámia vécét is beszerelnek kilátással a Menguszfalvi-völgyre (Mengusovská dolina). Az építkezés két ütemben zajlik, az első szakaszt idén október 31-ig fejezik be. A munkálatokat várhatóan 2011 nyarán is folytatják majd. Az építkezés alatt csak a büfé üzemel majd, ott is csak alapdolgokat lehet vásárolni.
A ház felújítása körülbelül 450 000 euróba kerül, amelynek nagy részét a szlovák állam állja. A maradék összeget hegymászó klubok, természetbaráti körök, és civil szervezetek adják össze.

Forrás:
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2886-csak-korlatozottan-uezemel-a-tat...

Posted In

Egy út az ördögnek, avagy hogyan nem másztuk meg a Sátánt

Így a tomboló nyár közepén azt hiszem, mindenkinek jól fog esni az utolsó téli túránk leírása.
A túra időpontja: 2008. április 26.

A hegyeket, csúcsokat meghódítani lehet, nem legyőzni. A meghódítás szóban ugyanis benne van, hogy vágyunk tárgya elfogadja közeledésünket, közel enged magához.
Régóta dédelgetett álmunk a Sátán (Satan, 2421 m) meghódítása. Én talán az egyik első tátrai kiránduláskor néztem ki magamnak, és mondásaim hegycsúcsává vált, olyan csúccsá, amit az ember tréfásan megemlíthet, ha a kirándulási terveiről faggatják: „Én arra vágyom, hogy megmásszam a Sátánt.” hozzátéve persze, hogy a Sátánra turistaút nem vezet. Mivel akkoriban még meg sem fordult a fejemben, hogy valaha valami közöm is lehet majd a hegymászáshoz, így a Sátán tényleg csak mondásaim tárgya maradt – egy ideig…

Posted In

Wachter Jenő megemlékezés

Kunos Gábortól, a Komarnicki Gyula Természetjáró és Hegymászó Sportegyesület vezetőjétől kaptuk az alábbi hírt:

Szeretettel meghívjuk a Magas-Tátra barátait a 2007. augusztus 11-én (szombaton) a
Poprádi-tónál lévő Szimbolikus temetőbe a 100 évvel ezelőtt tragikusan elhunyt Wachter Jenő
felújított emléktáblájánál 11 órakor tartandó megemlékezésre.
Emlékbeszédet tart: Kunos Gábor.

A pécsi sírjánál (Siklósi út 43.) való megemlékezés időpontja augusztus 12-én 15 óra 30 perc,

amit a temető kápolnájában 16 óra 30 perckor emlékgyászszertartás követ.

Emlékbeszédet mond: dr. Polgárdy Géza.

A tábla felszentelését és a gyászszertartást Lukovits Milán atya tagtársunk tartja.

Komarnicki Gyula THSE További információ: www.komarnicki.fw.hu

A meghívó letölthető innen.


Wachter Jenőről:

"Hegymászó, bölcsész hallgató. Jól beszélt németül és angolul, az egyetemen orosz, szanszkrit és tibeti nyelvet tanult. Kőrösi Csoma Sándorra emlékeztető aszkézissel készült Belső Ázsiába.

...
A Tátrában csak két szezont mászott, 1906-ban és 1907-ben, Horn Károly Lajos és Serényi Jenő társaságában. Ez volt a híres Horn-Serényi-Wachter "Tátrai triász". Mászott a Tátra-csúcsra, a Nagy-Menguszfalvi-csúcsra, a Barátra, új útváltozatot a Kopki-ra és új utat a Márta-csúcsra (dk. gerinc a Keleti-Meredély-csorbából, Horn K. L., Serényi J. és Wachter J., 1907. augusztus 5.). A Simon-toronyról ereszkedve a kötélgyűrű szakadása miatt zuhant le és veszítette életét."

Forrás: az MHSSz arcképcsarnoka, itt olvashattok bővebben is róla.

Posted In

Túra a Kapor-csúcsra (Kôprovský štít, 2363 m)

Augusztus végén balassagyarmati hegymászó ismerőseinkkel töltöttünk el néhány napot a Poprádi-tavi házban (Chata pri Popradskom plese, 1500m), ám az időjárás korántsem volt kegyes hozzánk. Úgy gondoltuk azonban, hogy egy kisebb túrától nem tarthat vissza bennünket a pesszimista időjárás-jelentés, úgyhogy 23-án, szerdán reggel fél nyolckor útra is keltünk felfelé a Menguszfalvi-völgyben (Mengusovká dolina). Ekkor ugyan a hajnali eső éppen szünetelt, ám számítani lehetett a folytatásra.

reggeli köd

Posted In