CS1 A Kriván (Kriváň, 2487,7 m)

Kiindulópont: Háromforrás (Tri studničky, 1140,7 m)
Szintkülönbség: 1347 m
Időtartam: felfelé 3:00, lefelé 2:15
Június 15. és november 1. között járható.

A Kriván a Magas-Tátra egyik legnyugatibb csúcsa, a szlovákság emblematikus hegye. Épp ezért többnyire nagy tömeg van rajta. Nevét jellegzetes formájáról kapta (jelentése: ferde). A túra kiindulópontja a Tátra körúton (Cesta slobody) található Háromforrás (Tri studničky, 1140,7 m). Innen a zöld jelzésen indulunk észak felé. Elmegyünk az 1576 m magas Grúnik mellett, majd nemsokára elérjük a törpefenyőövezetet. Szerpentinszerű meredek emelkedő következik, ami elhalad az Alsó- és a Felső-Kriván-váll mellett (Nižná, Vyšná Priehyba, 1779 ill. 1982 m). Jobb oldalunkon a Kriván-szakadék (Krivánsky žlab). A kiindulóponttól számítva kb. két és fél óra gyaloglás után elérjük a kék jelzést, amin balra fordulva egy rövid, de meredek kaptatón elérjük a Kis-Krivánt (Malý Kriváň, 2334,5 m). Innen a Pál-háton haladva (Pavlov chrbát) a Kriván-nyergen (Daxnerovo sedlo) át nemsokára elérjük magát a csúcsot is.
Visszafelé ugyanezen az úton megyünk a kiindulópontig.


Magassági diagram a Hiking.sk-ról:

Flickr.com galéria:
(Ha szeretnéd, hogy a te képeid is megjelenjenek itt, töltsd fel őket a Flickr-re, és lásd el őket a krivan címkével!)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Valami nem stimmel az adatokkal.
Idézem: "Időtartam: felfelé 2:30," közben a szövegben: "A kiindulóponttól számítva kb. két és fél óra gyaloglás után elérjük a kék jelzést," nekem ez a 2,5 óra kissé sportosnak tűnik... (mármint a csúcsig)

Jusztasz | 2007, augusztus 13 - 14:24

Bocs a késői reakcióért, nyaralni voltunk. A VKÚ térképe által közölt időket írtam bele a leírásba (2:30 felfelé), a szövegbe valóban hibásan. Ezek az időtartamok nekem eddig reálisak voltak (egy kivétellel, a Sziléziai ház - Tarajka szakaszra jóval kevesebbet ír a térkép, mint ami alatt bejárható). Köszi, hogy felhívtad a figyelmemet arra, hogy ez is hibás lehet. Megnéztük Nagy Árpád könyvében, ő is többet ír erre a szakaszra, javítom is a leírásban.

Zoli | 2007, augusztus 22 - 09:46

Hát igen, az a Sziléziai-Tarajka akkor nem csak minket viccelt meg, bár nekünk erőltetett tempóban (már majdnem kocogva) sikerült tartani az időt (3percel voltunk rosszabak:-))

"Amibe nem halsz bele, az erősít!"

lyukaskez | 2007, szeptember 8 - 22:43