CS3 A Kapor-csúcs (Kôprovský štít, 2363,3 m)

Kiindulópont: Csorbató (Štrbské Pleso, 1346 m)
Szintkülönbség: 1017 m
Időtartam: felfelé 3:25, lefelé 2:55
November 1. és június 15. között csak a Békás-tavak völgyének elágazásáig járható (a Poprádi-tó fölött ahol a kék jelzésből kiválik a piros), a Poprádi-tóig csak a völgyben (kék jelzés).

Kapor-csúcs

Csorbatótól (parkoló, vasútállomás) a piros jelzésen haladunk (a tavat jobbról kerülve). Az út nemsokára bevezet az erdőbe, ahol a fenyőfák mellett időnként táblákkal is találkozunk, az út ezen szakasza ugyanis erdei tanösvény is. Kb. fél óra gyaloglás után az út kettéágazik: jobbra a zöld jelzés levisz a völgybe, a piros jelzés pedig tovább halad a hegyoldalban. Tegyünk mi is így. Nemsokára kiérünk az erdőből, és elénk tárul jobb oldalon a Menguszfalvi-völgy (Mengusovská dolina) alsó szakasza és a túloldalon az Oszterva (Ostrva, 1979 m) tömbje, igazi magashegyi látványt adva. Valószínűleg ezért is ilyen közkedvelt ez az útvonal, a parkolótól (vasútállomástól) alig háromnegyed órányira már kiváló kilátás élvezhető. Itt egy darabig a hegy oldalában haladunk, kövekkel kirakott úton, balra sziklafal, jobbra meredély. Az út nemsokára levisz a völgybe, ahol egy kis fahídon átkelünk a Hincó-patakon (Hincov potok), és egy rövid emelkedő után megérkezünk a Poprádi-tóhoz (Popradské pleso, 1495 m). A tó partján van a Poprádi-tavi menedékház (Chata Popradské pleso), szálláslehetőséggel, büfével, étteremmel (idáig megfelelő engedély birtokában autóval is fel lehet jönni). Innen a kék jelzésen haladunk tovább. Nemsokára elérjük a következő elágazást, ahol jobbra letérve a piros jelzésre a Tengerszem-csúcsra (Rysy, 2499 m) juthatunk. Kövessük továbbra is a kék jelzést. Itt már lényegesen kevesebb emberrel találkozunk. Az út az elágazás után elkezd meredeken emelkedni. Közben többször keresztezzük a patakot. A kilátás egyre szebb lesz, nyugat felé a Bástya-gerincet (Hrebeň bášt) látjuk a Sátánnal (Satan, 2421 m), kelet felé a Poprádi-gerincet (Popradský hrebeň), és észak-kelet felé kibukkan a Hunfalvy-hágó alatti menedékház is (Chata pod Rysmi, 2250 m, a Magas-Tátra legmagasabban fekvő menedékháza). A meredek kaptató után nemsokára felérünk a völgy legfelső részéhez, ahol gyönyörűen kitárul a táj, végre a csúcsot is megpillanthatjuk. Ez a felső rész a Tátrában szokatlanul lapos és széles, patakkal és tavacskákkal. A völgy végéhez, a Hincó-katlanhoz (Hincova kotlina) érve meglátjuk a hegység déli oldalának legnagyobb tavát, az 54 méter mély Nagy-Hincó-tavat (Veľké Hincovo pleso, 1946 m) Az információs tábláról azt is megtudjuk, hogy ez a legmagasabban fekvő tó, amiben még laknak halak. Innen egy újabb meredek kaptatón elérjük a Felső-Kapor-hágót (Vyšné Kôprovské sedlo, 2180 m), ahonnan szép kilátás van a Hlinszka-völgyre (Hlinská dolina). A hágótól a piros jelzésen haladunk tovább észak felé, immáron teljesen kopár és furcsán vöröses terepen. Az út néhol elég kitetten, a gerincen halad, de a bátrak hamarosan elérik a csúcsot. Lefelé ugyanez az út a legegyszerűbb.

"Térkép a Kapor-csúcsra

Magassági diagram a Hiking.sk-ról:

Flickr.com galéria:
(Ha szeretnéd, hogy a te képeid is megjelenjenek itt, töltsd fel őket a Flickr-re, és lásd el őket a koprovsky címkével!)