Lavinaveszély fokozatai

1 (Alacsony): A hótakaró stabil. Lavina csak nagyon nagy terheléstől fordulhat elő nagyon meredek lejtőkön. Csak néhány kis természetes lavina* lehetséges. Korlátozás nélkül lehet mozogni.

2 (Mérsékelt): A hótakaró csak enyhén kötött néhány meredek lejtőn, máshol stabil. Lavinák csak nagy terheléstől fordulhatnak elő azokon a meredek lejtőkön, ahol a lavinajelentés erre figyelmeztet. Nagy természetes lavinák előfordulása valószínűtlen. Általában kedvező feltételek a hegyeken való mozgáshoz, de az útvonalakat körültekintően kell megválasztani.

3 (Jelentős): A hótakaró a meredek lejtőkön laza. A lavina lehetséges kis terheléstől is. Bizonyos körülmények között közepes és alkalmanként nagy természetes lavinák is elindulhatnak. A mászás, túrázás, pályán kívüli síelés csak olyan személlyel ajánlott, akinek van tapasztalata a lavinák elkerülésében.

4 (Magas): A hótakaró a legtöbb helyen gyengén kötött. Meredek lejtőkön enyhe terheléstől is előfordulhat lavina. Bizonyos körülmények között gyakoriak a közepes és a nagy természetes lavinák. Csak lankás hegyoldalakon ajánlott a mozgás, a lejtők alja szintén veszélyes lehet.

5 (Nagyon magas): A hótakaró általánosan gyengén kötött és instabil. Nagy a valószínűsége számos természetes lavinának, csekély meredekségű lejtőkön is. Semmiféle sípályán kívüli tevékenység nem megengedett, sőt a sípályákat is le kell zárni.

* Természetes lavina az, ami külső behatás nélkül, magától zúdul le.

Forrás: http://www.sais.gov.uk/hazard-scale.asp

A terepen szokták zászlókkal is jelölni. Zászlóból csak három van: a sárga jelöli az egyes-kettes fokozatot, a sárga-fekete kockás a hármas-négyest, a fekete az ötöst.

Forrás:  Flags Of The World
 

Posted In