A hosszú hétvégén szerencsétlenül járt magyar turisták esete

[bumm.sk]

Hat magyar turistát kerestek a Magas-Tátrában a hegyimentők. A turistacsoport a Lomnici-csúcs közelében tévedt el, és az eredménytelen esti keresés után csak reggel sikerült rájuk bukkani. A turisták eltűnését péntek este jelentették a hatóságoknak, a csoport megrekedt az útján és önállóan nem tudott eljutni egyetlen menedékhelyre sem. Péntek este négy hegyimentő indult a helyszínre, de az eljegesedett terep miatt nem tudták pontosan bemérni, merre is van a hat bajbajutott kiránduló.
A keresés ma reggel folytatódott, helikoptert is bevetettek a turisták megtalálására. A csoportot végül sikerült lokalizálni, és kimenteni szorult helyzetéből. A kirándulóknak nem volt meg a szükséges felszerelése a túrához, nehéz körülmények között töltötték az éjszakát, de senkinek sem esett komolyabb baja.
Forrás:
http://www.bumm.sk/66456/hat-magyar-turista-rekedt-a-tatraban.html

Eddig a hír. Elolvasva több dolog is feltűnik. Turisták? A Lomnici-csúcs kötelében? Télen?! A magyar turisták – sajnos szokás szerint – most is maguknak köszönhették a bajt, illetve annak, hogy egyáltalán nem tartották be az egyébként igen egyszerű szabályokat.
A március 15-i hétvégén hagyományosan tömegek mennek Magyarországról a Tátrába, azt azonban elfelejtik, hogy ha itthon már tavasz is van, ott még igencsak tart a tél. A tél pedig nemcsak a téli körülmények miatt érdekes, hanem a téli zárlat miatt is. Ilyenkor a menedékházak fölött a turistautak le vannak zárva.
Ahonnan egyébként a hat turistát kimentették, oda a téli zárlaton kívül sem szabad turistáknak menniük, ugyanis a turistautak elhagyása is tilos, télen és nyáron is. Az itthoni hegyekben lehet, hogy önkényesnek tűnnek ezek a szabályok, de a Tátrában könnyen az életünkbe kerülhet a megszegésük.

Posted In