Online nézhető mormotafészek

[hvg.hu] Két magas-tátrai mormotacsalád életét követhetik nyomon júliustól az interneten online közvetítésben az érdeklődők.
A kezdeményezés a Tátrai Nemzeti Parké (TANAP), amely tavaly első ízben egy magas-tátrai sasfészket kamerázott be. Tekintettel a nagy érdeklődésre a sasfészket az idén két mormotaüreg váltja. Ez a mormota kolónia a Magas-Tátra déli részén 1900 méteres magasságon él. A két kiválasztott mormota család életének online közvetítését júliustól októberig tervezik.
"A Tátrai Nemzeti Park alkalmazottai nagy lelkesedéssel dolgoznak a projekt megvalósításán munkaidőn kívül is. Munkájukat nagyra értékelem" - nyilatkozta Nagy József szlovák környezetvédelmi miniszter és hozzátette: "A mormoták intenzív figyelésével nemcsak a nyilvánosság kap új információkat, de a szakértők is sokat tanulhatnak".
A mormoták védett állatok, számuk évről évre csökken. A téli időszakot üregeikben alvással töltik. A mormoták júniusban azután tisztítják az üregeiket, mert a hónap végén hozzák világra utódaikat. Az apró állatkák ebben az időszakban nagyon érzékenyek a zavarásra, ezért a megfelelő mormotacsaládot július második felében választják ki. A mormoták életének közvetítése igényes munka, a gyakran változó időjárás, a gyakori nyári viharok befolyásolhatják az adást. Esős időben az is előfordulhat, hogy a mormoták több napig nem bújnak elő odújukból. Szakértők szerint a nézők főleg a kora reggeli órákban láthatják majd a mormotákat, amikor táplálék kereső útjukra indulnak. Érdekes látványt nyújt, amikor a napsütéses napokon a mormota család együtt eszik és játszik.

Forrás:
http://hvg.hu/Tudomany.termeszet/20110620_mormota_szlovakia

Posted In