Nagy károkat okozott a szélvihar Szlovákiában

[mti] "A Magas-Tátrában az elmúlt éjszaka rosszabb volt, mint péntekre virradóra. Az orkán erejű szél sebessége helyenként elérte az óránkénti 170-180 kilométert. Az első becslések szerint a károk összege meghaladja a 100 ezer eurót" - közölte Ján Mokos, Tátraváros (Mesto Vysoké Tatry) polgármestere az MTI tudósítójával telefonon. Hozzátette: arra számítanak, hogy a kár végső összege ennél jóval nagyobb lesz. Számos épület tetőszerkezete is megsérült. Problémák vannak a tátrai fogaskerekű vasúttal is, amely több szakaszon a sínekre dőlt fák és a megsérült villanyvezetékek miatt nem tud közlekedni. A szlovák magashegység közigazgatásilag egy régiónak, Tátravárosnak számít. Szombaton reggel ülésezett a magas-tátrai válságstáb, és vasárnap estig meghosszabbította a korábban kihirdetett vészhelyzetet. Az utakra, sínekre dőlt fák kaotikus állapotokat teremtettek a közlekedésben, ezért a rendőrség felszólította a gépkocsivezetőket: akinek nem szükséges, ne üljön a régióban volán mögé. Szombaton délelőtt a Magas-Tátra gépkocsival nem volt járható. A hegységben tartózkodó turistáknak is azt ajánlották, hogy tartózkodjanak a nagyobb túráktól. A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én a szélvihar több mint 12 ezer hektáron teljesen kidöntötte a fákat, s körülbelül ugyanekkora területen kisebb károkat okozott az erdőben. A szél néhány óra alatt 700-1350 méteres magasságban csavarta ki a fákat. A legmagasabb széllökéseket az erdősáv felső határán, 1480 méteren mértek, a szél sebessége ott elérte a 230 kilométer/órát. Az éjjel hatalmas szélvihar tombolt a kassai és az eperjesi régióban is. A tűzoltóknak elsősorban az úttestre dőlt fákkal és megsérült háztetőkkel voltak gondjaik.
Forrás:
http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5g3_O1zGYOJU7uw3lftVWX...
A TatryBlog bejegyzése szerint szinte egész Szlovákiában vörös riasztás van. A szerző szerint borzasztó már harmadik napja rettegésben élni a folyamatosan tomboló vihar miatt.
Érdekes, hogy mi pedig Miskolc határából láttuk ma délelőtt a Tátrát, annyira kitisztította a levegőt a szél.

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sziasztok!

Márciusban ismét voltam a Magas Tátrában. Menedékházról menedék házra mentem.
Gyopár menedékház(Plesnivec a Bélai Tátrában) szezonon kívül csak hétvégén van nyitva.Viszont,ha bejelentkezik egy csoport akkor szívesen megnyitják hétköznap is.Nagyon jól főznek,az árak nagyon barátságosak. Szállás 7,50-10 EUR-ba kerül.Kapacitása 20 Fő.

A Zöld-tavi menedékháznak új bérlője van. Nagyon kellemesen csalódtam. Szimpatikus fiúk,szuper szakács,aki valószínűleg valamilyen kanadai favágónak tekintett.Gondolom az étel mennyiségéből...Azonkívül "ala-card" étkezési lehetőséget is igénybe lehet venni. Megnyitottak egy új helységet ami abszolút alkalmas nagy bulizásokhoz,baráti összejövetelekhez,szülinaphoz,stb... És kellemes meleg víz van a tusolóban. A menedékház non-stop nyitva van,szállás lehetőség a van a szobákban,vagy hálózsákkal egy tetőtéri helységben. A weboldala a helynek még kialakítás alatt van. Addig is az elérhetőség szállás foglalásra:
T:00 421 901 767 420
e-mail:tomasp3k@stonline.sk
A hegymászóknak ideális kiinduló pont,sok lehetőséggel!

Kő-pataki menedék ház:Ide ajánlatos előre bejelentkezni,szállást foglalni.Van ivó víz,meleg víz a tusolóban.

Zamkovszky menedékház:Hasonlóan mint a Zöld-tavi menedékháznál nagyon sok a visszatérő vendég.Szintén ajánlom olyan családoknak is, akik gyermekekkel kirándulnak.Tusoló,szuper konyha,és legmesszebb menőkig jó hangulat.Ideális kiinduló pont különböző túrákhoz.
(Környéken még 4 menedékház található)

Téry ház:A tusoló és ivó víz hiányát kompenzálja a gyönyörű környezet,reggelek,a ház hangulata,kellemes esték...Szintén ajánlom a hegymászóknak.Érdemes félpanziós szállást foglalni,mivel hogy a konyha itt sem hagy kivetni valót maga után!

Hosszú tavi menedékház!(Zbojnícka)
Felújított menedékház,hasonló diszpozíciókkal rendelkezik mind a Téry ház.Szintén jó kiinduló pont a turistáknak,és hegymászóknak egyaránt.Szintén mindenkinek ajánlom akik szeretik a hegyeket.

Hungfalvy hágó alatti menedékház! (Rysy)
Felújítás alatt van. Jelenleg a helyén büfé üzemel.Remélem június 15.után ez senkinek nem szegi a kedvét meglátogatni a magas Tátra egyik legszebb részét.
Remélem Viktor megtartja azt a jó szokását,hogy ha 15 fő lefoglalja a szállást,akkor szezon kívül is megnyitja a menedékházat.

A menedékházakról,szállásról,és sok másról információt kaphattok a következő weboldalról : http://www.vysoketatry.com/ (magyar nyelven is)

Én is szívesen segítek illetve beszélek anyanyelvi szinten szlovákul.(fordítás,info,stb..)

Kívánok szép estét!

Nóra

Nóra | 2011, április 18 - 20:06

Szia Nóra!

Nagyon jó kis túra lehetett...
A Hosszú-Tavi menházból 1 nap alatt átmentél a Hunfalvy-Hágó alatti menházhoz? Azért az elég jó kis menet lehet. A Sziléziai-házban nem voltál? Tavaly ősszel amikor ott jártam, pont újították fel. (A neten láttam hogy elég modern lett) Vagy még útba esett (eshetett) a Poprádi-Tavi-ház is.

üdv

termi | 2011, április 24 - 20:00

Szia Termi!
Sajnos ezúttal csak a Gyopár menedékháztól a Téry házhoz mentem.Mivel hogy egyedül mentem a biztonságos magisztrálét választottam. Amúgy nagyon szép túra a Téry házat a Zöld tavi menedék háztól megközelíteni.
A Hosszú tavi házhoz sajnos idő hiánya véget nem tudtam elmenni.Meg nélkülem is voltak ott elegen,mivel pont versenyt szerveztek arra a hétvégére. Amúgy márciusban jóval hosszabb időre van szükségem a túra teljesítésére, mivel hogy most is helyenként térdig süppedtem a nehéz vizes hóba.
Amúgy júniusban is miután megnyitják a turista utakat gyakran lehet találkozni az északi oldalon kisebb-nagyobb hómezőkkel. Kívánok szép napot! Nóra

Nóra | 2011, április 26 - 14:09