Halálos lavina-baleset a Magas-Tátrában

A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat közleménye szerint egy magyar hegymászó meghalt, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett vasárnap délután a Magas-Tátrában. A tragikus baleset a Lomnici-csúcs alatt történt, ahol négy magyar hegymászót temetett be egy hólavina. A negyedik hegymászó sérülései könnyebbek. A magyar hegymászók a Lomnici-csúcson tett túráról ereszkedtek le a Kartárik völgykatlanba. A négy magyart a lavina a völgy felső részében érte, majd legörgette őket egészen a völgy alsó felébe. A sérültek mobiltelefonon azonnal segítséget kértek. A helyszínre 12 hivatásos és önkéntes mentő vonult ki. A mentési munkálatok az esti órákig tartottak.
A két súlyos sérült végtagcsont-töréseket szenvedett. A mentők a helyszínen első segélyben részesítették, majd szánkón a Kőpataki-tóhoz szállították őket, ahonnan pedig drótkötélpályán vitték le Tátralomnicba. A könnyebben megsérült magyar hegymászó zúzódásokat szenvedett, s a mentők kíséretében saját lábán tette meg az utat a Kőpataki-tóhoz. Szerencsés János, kassai magyar főkonzul az MTI tudósítójának elmondta: az elhunyt magyar hegymászó holttestét a tátralomnici halottasházban helyezték el, s a hatóságok hivatalból elrendelték a boncolást is.
A sérült magyar hegymászókat jelenleg a poprádi kórházban kezelik. Két személy sérülése nagyon súlyos, a harmadiké enyhe. Az orvosi beavatkozások elvégzése, vizsgálatok lefolytatása után a rendőrség hivatalosan azonosítani fogja a személyeket.
Szerencsés János felhívta a figyelmet a Magas-Tátra veszélyeire is, amelyet nagyszámú magyar állampolgár látogat rendszeresen. Elmondta, hogy "bár nem magas, de nagyon veszélyes hegyvidékről van szó". A hegységben évente 10-15-en halnak meg, "többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vagy letérnek a kijelölt ösvényekről".
"Nagyon fontos a hegyi mentőszolgálat utasításainak a betartása; miután az utóbbi napokban megenyhült az idő, fokozottabb a lavinaveszély. A Magas-Tátrába látogató turistáknak semmiképpen sem szabad megfeledkezniük a megfelelő biztosításról, mert az esetleges baleset költségei tetemesek" – figyelmeztetett a főkonzul.
A magas-tátrai hegyi mentőszolgálat kimutatása szerint az idei téli idényben ezen a helyen ez már a harmadik lavina.

Forrás: http://www.mti.hu/cikk/2011/02/06/meghalt_egy_magyar_hegymaszo_a_magas-t...

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szívből sajnálom.Őszinte részvétem a hozzátartozóknak.
Nóra

Nóra | 2011, február 7 - 13:15

Az Ikaland közleménye:

Mély megrendüléssel és szomorúsággal tudatjuk a hazai hegymászók közösségével, hegyivezetőinkkel és túratársainkkal, hogy 2011. február 6-án a kora délutáni órákban tragikus kimenetelű lavinabaleset érte az iKaland (vezetett) Lomnic túráját. A hegymászók összesen négyen voltak. A balesetet követően a tátrai hegyimentők kiérkezéséig telefonon tartottuk a kapcsolatot a sérültekkel. Elmondásuk szerint a Lomnic csúcsáról lefelé jövet a sílift kötélpályája alatt érte őket egy felülről lezúduló lavina. Kevés, firnes, stabil összetételű hó volt a hegyen. A négy fős csapatból súlyos végtagsérülésekkel hárman túlélték a balesetet. A negyedik hegymászó, aki a csapat túravezetője volt - Gulyás Zoltán - életét vesztette a lavinabalesetben mellkassérülések miatt. Nyugodj békében!

A hegyimentők kiérkezésig személyesen tudtunk beszélni a sérültekkel, azóta a családtagoktól, a kassai konzulátustól értesülünk a fejleményekről. Kedden személyesen ellátogatunk a poprádi kórházba. A sérülteket várhatóan szerdán engedik haza.

A túra idején a csekély hómennyiség miatt mindössze 2-es (mérsékelt) lavinaveszély volt érévnyben a Magas-Tátrában. A résztvevők fel voltak szerelve lavina jeladókkal, lavinaszondával és hólapátokkal.

Forrás: http://www.ikaland.hu/lomnic_tragedia

termi | 2011, február 7 - 22:41

A méidában megjelent néhány pontatlanság/tévhír az alábbiak szerint:

"Lavinaveszély volt érvényben" - az 5-ös skálán 2-es lavinaveszély valójában csekély, mérsékeltnek számít.

"Figyelmeztették őket, mégis nekiindultak" - a Lomnici-nyereg tetején lévő felvonónál a felvonós hívta fel a figyelmüket arra, hogy a reggel óta tartó havazás miatt a normál út lavinaveszélyes lehet. A tanácsot megfogadták, felfelé a gerincen másztak a csúcsra. A baleset visszafelé jövet érte őket a felvonóállomás közelében. Eddig tisztázatlan okok miatt a gerinctől lejjebb közlekedtek a visszaúton.

"3-as lavinaveszély volt" - a laviny.sk oldalán visszamenőleg is ellenőrizhető, hogy február 6-án egész nap 2-es volt a veszély.

"Rossz látási viszonyok közt keltek útnak" - a hegymászásban a köd a tájékozódást nehezítheti, de lavinák szempontjából nem jelent külön veszélyt, így irreleváns az, hogy milyen látási viszonyok közt következett be a baleset.

"Olvadás, melegedés volt" - mínusz 5 fokban, hószállingózásban másztak a fiúk.

http://www.ikaland.hu/lomnic_tragedia

termi | 2011, február 10 - 22:13

Kollár Lajos a balesetről:

Zoli | 2011, február 11 - 19:01

Sajnos egy újabb baleset történt:

Lavina sodorta el a túrázókat a Tátrában - három halott

Három ember életét vesztette vasárnap délután a Tátra lengyelországi oldalán, amikor lavina sodorta el őket - közölte a lengyel mentőszolgálat.

A tájékoztatás szerint a túrázók összesen heten voltak a hegyen, amikor a Koszysta-gerincnél lavina indult feléjük. Négyüknek sikerült elmenekülniük, de három túrázót elsodort a hógörgeteg. Egyikük a helyszínen életét vesztette, míg a két másik személyt helikopterrel a zakopanei kórházba szállították, de az ő életüket sem tudták már megmenteni. A mentőcsapatok ezután keresőkutyákkal vizsgálták át a környéket, de további áldozatokat nem találtak. Az áldozatok személyazonosságáról, vagy nemzetiségéről nem közöltek információkat.

Forrás: http://www.mon.hu/lavina-sodorta-el-a-turazokat-a-tatraban---harom-halot...

termi | 2011, március 14 - 11:00

Őszinte részvétem a hozzátartozóknak!

Aki esetleg nem ismeri Orla Perc-et megnézheti a érdekes,nagyon szép,de veszélyre figyelmeztető oldalakat. Én csak jó időben javasolnám a túrát,és csakis a felkészülteknek. Kívánok szép napokat a hegyekben! Nóra

http://www.google.hu/#hl=hu&source=hp&biw=&bih=&q=orla+perc&btnG=Google+keresés&aq=f&aqi=&aql=&oq=orla+perc&fp=581f5a9a4

Nóra | 2011, március 19 - 11:37