Biztonságosabb lett a Tátra, elmentek az orosz síelők

[bumm.sk] A kelet-európai turisták hagyományosan meghozzák a Tátrába a gazdag hetet. A szállodatulajdonosok magasabb bevételei mellett azonban a megtelt lesiklópályákon több baleset történik.
A csorbatói Snow Park munkatársa, Lenka Maťašovská szerint a legtöbb balesetet a szemtelenség, az arrogancia, és nagy mértékben az alkohol okozza. Mindez leginkább az orosz, ukrán és fehérorosz látogatókra jellemző.
A hegyimentők szerint a síelők gyorsan és veszélyesen síelnek. A legsúlyosabb baleset annak a fiúnak az esete volt, aki egy oszlopnak ütközött miután elütötte egy snowboardos.
A kelet-európai turisták már a héten elutaztak a Tátrából. Maťašovská szerint az utóbbi napokban nem is történt súlyosabb baleset.
A lesiklópályák tulajdonosai azt sérelmezik, hogy éjszaka zárás után is síelnek a turisták. Az alkohol pedig közvetlenül a hegyoldalon megvásárolható, gyakran a síelők magukkal hozzák. A hegyen azonban már nem avatkozik be a rendőrség, senki nem fújatja meg a síelőket.
A Hegyi Mentőszolgálat vezetője, Martin Kulanga úgy véli, hogy a törvényen kellene változtatni, és létre kellene hozni a hegyi rendőrséget. Velük kapcsolatban nagyon jó tapasztalatai vannak például az olaszoknak.
A belügyminisztérium úgy akadályozná meg a baleseteket, hogy megtiltaná az alkohol árusítását a lesiklópályákon.
„Az egészségügyi tárca ismételten előterjesztette törvénymódosító javaslatát az alkoholtartalmú italokkal való visszaéléssel kapcsolatban” – mondta le Denisa Baloghová rendőrségi szóvivő.
Maťašovská szerint meg kell határozni, hogy az ittas síelő bírságot kapjon-e, elvegyék-e a jegyét, vagy kiutasítsák-e a központból. De hasonlóan segítene a védősisakkal kapcsolatos törvény is.
A jasnái síközpontban az utóbbi időben nem regisztráltak extrémebb eseteket, vannak ugyanis önkéntes járőreik, akik szükség esetén a hegyoldal elhagyására figyelmeztetnek.

Forrás:
http://www.bumm.sk/50660/biztonsagosabb-lett-a-tatra-elmentek-az-orosz-s...

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sziasztok!
Szeretném értesíteni azokat,akik a elmúlt évben esetleg szállást foglaltak maguknak erre az évre a Zöld tavi menedékházban,hogy a foglalás érvénytelen. Sok sok év után a menedékháznak új tulajdonosa van,(211.01.6-tól)aki a tavalyi rezervációkat figyelmen kívül hagyta.
Kívánok szép napokat a Magas Tátrában! Nóra

Nóra | 2011, március 4 - 16:53

Azért ez elég vicces... Vagyis hogy nem az.

termi | 2011, március 4 - 20:28

Hát ez nagyon nem jó hír. Február végén voltunk túrázni arra, és a Zöld-tavi háznál iszonyatos tömeg volt, valami újság olvasóinak a találkozóját rendezték meg, voltak árusok meg zene - az egész annyira nem illett oda. Nagyon csalódott voltam: mostantól ezt várhatjuk a Zöld-tavi háztól? Pedig annyira szerettem ott lenni...

rekkared | 2011, március 8 - 12:52