Új tavat fedeztek fel a Tátrában

[havaslap.blog.hu] Két évvel ezelőtt egy nagyobb kiterjedésű vízfoltot fedeztek fel a Tátrai Nemzeti Park munkatársai a Jávor-völgy (Javorova dolina) közelében. Akkor még nem lehetett biztosan tudni, hogy csak az olvadások után ideiglenesen összegyűlt víztömeget észlelték vagy valami mást. Azóta a vizsgálatok bebizonyították, hogy egy eddig ismeretlen tavat fedeztek fel a környéken, amelynek még neve sincs jelen pillanatban.
Az újonnan észlelt tó vagy tengerszem 1498 méteren, a fenyőerdő magasságban fekszik. A tó kerülete 48 méter, átlagos mélysége 0,54 méter, a legmélyebb részen 1,05 méter. Ezeket az adatokat száraz időszakban rögzítették a szakemberek. Szabad szemmel semmilyen külső patak nem csatlakozik hozzá, amely táplálná a tavat, vagy levezetné a vizét.
A szakemberek szerint annak ellenére, hogy a Tátrában számos tavat és tengerszemet a gleccserek alakítottak ki, az újonnan felfedezett tó nem illik ebbe a kategóriába. Az ismeretlen tó, amelynek az eredetét még vizsgálják, feltehetően nevet is kap majd a közeljövőben. Megközelíteni nem lesz egyszerű, hiszen nem esik közel a magas-tátrai turistautakhoz.
A Tátrai Nemzeti Park vezetője szerint nagyon jó hír, hogy új tó alakult ki a Tátrában, hiszen az utóbbi években gond volt a vízhozammal, szinte alig volt víz a tátrai tavakban. Az idén szerencsére változott a helyzet és például az évek óta alacsony vízszintű Kőpataki-tóban (Skalnaté pleso) is visszaállt a normális vízszint. Hasonló felfedezéseket a jövőben sem lehet teljességgel kizárni, hiszen a Magas-Tátra továbbra is mozgásban van, az igazgató szerint, évente két centiméterrel emelkedik a hegység.

Forrás:
http://havaslap.blog.hu/2010/09/16/tatra_612
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/3025-uj-tavat-fedeztek-fel-a-magas-ta...

Posted In