Magyar baleset a Zöld-tavi-csúcson

Tegnap (július 10-én) lezuhant egy magyar hegymászó a Zöld-tavi csúcs (Baranie rohy, 2526 m) dél-nyugati falán. Az origo.hu értesülése szerint koponyasérülést szenvedett, de állapota nem kritikus.
(Megjegyzés: vajon a mainstream média mikor fog leszokni arról, hogy haditudósítások stílusában ad hírt a hegymászóbalesetekről? pl. "hegymászók 35 tagú csoportja gyakorlatozik a térségben.")

Frissítés:

A szlovák hegyimentőszolgálat (HZS) közleménye szerint 10 óra előtt egy három főből álló magyar hegymászócsapat egyik tagja a stand elhagyása után nem sokkal leesett. Valószínűleg megcsúszott. Előbb egy sziklapárkányra zuhant, majd a Zöld-tavi csúcs délnyugati falának egyik kéményébe. V-ös nehézségű volt az út, ahol a baleset történt. A HZS emberei a poprádi helikopteres mentőszolgálattal (LZZS) együttműködve végezték a mentést. Gerinc- és koponyasérülés gyanúja miatt a Téry-házba szállították a sérültet, ahol orvosi ellátást kapott, majd a poprádi kórházba vitték.

Frissítés 2:

A szikla.hu fórumán megszólalt a balesetet szenvedett hegymászó testvére. (230-as hozzászólás). Az öccse gerincsérülést szerencsére nem szenvedett, agyduzzanata van. Egy hétig mélyaltatásban tartották az ottani kórházban, most már itthon van intenzív osztályon, de ébren. Az orvosok szerint idővel teljesen rendbe fog jönni. Reméljük, minél hamarabb!

Frissítés 3:

A szikla.hu fórumáról:

"Sikerült találkoznunk Tomi társával, aki elmondta, hogy pontosan mi történt. Úgyhogy ez lesz a végleges "verzió". Mászott fölfelé, és a falban volt egy régi fa köztes. Elkezdett kiépíteni egy újat, de addig is, csak, megnyugtatásképpen beakasztotta magát a régibe. Erre még emlékszik is. Mondta, hogy tudta, nem fogja meg adott esetben, de jót tett a lelkivilágának. Miközben dolgozott, megcsúszott, és leesett. Mondanom sem kell, a régi ék addig fogta, amíg megfeszült a kötél, és kiszakadt. Utána kiszakadt a következő is. Átfordult a fejére, és zuhanás közben a lábával kirúgta a harmadikat is, majd fejjel a párkányra zuhant, ahol a társa biztosította, aztán onnan is lejjebb, a párkány alá. Sajnos a társa nem tudta elég gyorsan visszahúzni a kötelet. Ekkor kettőjüket egy ék tartotta, az öcsém fejjel lefelé lógott, és nagyon vérzett. Az oktató mellé ereszkedett, felfordította, és megtámasztotta. Így voltak kb 20 percet, míg jöttek a hegyimentők, akik leemelték, majd a turistaháznál ellátták, és bevitték a kórházba. Érdekes egyébként, hogy a sisakja nem tört szét, csak kicsit elrepedt. Mekkora erő érhette, ha még így is három nagy seb lett a fején?"

Posted In