Favágóra támadt egy medve Szlovákiában

[index.hu, MTI] 2010. április 30. Barnamedve okozott súlyos sérüléseket egy favágónak a szlovákiai Magas-Tátrában. A szlovák sajtó értesülései szerint a férfi megpróbált elfutni a barnamedve elől, az állat azonban harapásaival és karmolásaival súlyos sérüléseket okozott a torkán, a nyakán és a végtagjain. A Javorina (Tatranská Javorina) nevű üdülőfalu közelében történt eset miatt a település önkormányzata az állat kilövését kérte az állami erdőfelügyelőségtől.
Feltehetőleg olyan állatról van szó, amely Lengyelország és Szlovákia között vándorol, és valószínűleg már korábban is megtámadott embereket mindkét országban. Dusan Lacko, Javorina polgármestere szerint a medve szokatlanul agresszív, ezért veszélyt jelent.
Szlovákiában több száz medve él szabadon, és bár normális esetben elkerülik az embert, egyre gyakrabban történnek összetűzések. Lengyelországban enyhébb "ítélet" vár az ilyen állatokra. Altatásban nyomkövetőt kapnak, hogy a természetvédők tanulmányozhassák viselkedésüket, és pontosan követhessék vándorlási útvonalukat. Így még időben tudják figyelmeztetni az érintett településeket, ha valamelyik szóban forgó állat lakott terület felé közelít.

Forrás:
http://index.hu/bulvar/hirek/2010/04/30/favagora_tamadt_egy_medve_szlova...

Posted In

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/2866-leteritettek-az-erdei-munkas...

Leterítették az emberre támadó medvét a Magas-Tátrában

Egyetlen lövéssel leterítették a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) Állami erdőgazdaságának munkatársai azt a medvét, amelyik néhány nappal ezelőtt megtámadott egy erdei munkást.

Az utóbbi napokban húsz erdész követte a 160 kilós példányt, mely hátsó mancsával 24 centiméter hosszú nyomot hagyott. A halálos lövés Tatranská Javorina település határában érte a medvét.

A körülbelül hatéves állat tetemét alapos vizsgálatnak vetik alá, majd - miután kitömték - a TANAP múzeumában állítják ki.

A Magas-Tátrában van még egy "problémás" mackó, azt egyelőre nem sikerült elejteni.

Forrás: www.ujszo.com

Kócos | 2010, június 18 - 13:23