Egy év alatt 13 emberéletet követelt a Tátra

[Bumm.sk]
Minden évben október 31-én emlékeznek meg a Magas-Tátra halottairól. A tavalyi megemlékezés óta tizenhárman vesztették életüket a hegyekben, összesen 1110 halottról tudnak a krónikák. Több áldozatnak közös tábla állít emléket, melyen nevüket is feltüntették.
"Az emberek nemcsak örömöt szereznek a hegyek között, hanem sajnos a hegyek néha áldozatokat is követelnek. Ez életünk elválaszthatatlan része" - nyilatkozta a Tátrai Hegyimentő Szolgálat részéről az eseményt szervező Jaroslav Švorc. Idén újabb öt kis emléktáblát helyeztek el az áldozatok emlékét ápoló jelképes temetőben.
A táblák összesen 438 személy nevét tartalmazzák, akik életüket vesztették a hegyekben - vagy közel álltak hozzá. Otakar Štáfl cseh festő, aki az emlékhely megalapítását kezdeményezte, szintén saját táblával büszkélkedhet. A helyszínt gyakran turisták is felkeresik.
A hegyek első dokumentálható áldozata a 17. században élt Adam Kalstein volt, egy helyi település bírója. A legkorábbi tábla Wachter Jenő magyar hegymászó emlékét őrzi, aki 1907-ben halt meg az egyik hegygerincen.

Forrás:
http://www.bumm.sk/35130/egy-ev-alatt-13-embereletet-kovetelt-a-tatra.ht...
A beküldésért köszönet Sumesznek!

Posted In