Balesetekkel kezdődött a turistaszezon

Jóllehet csak magyar vonatkozású balesetekről szoktunk hírt adni a honlapon, most mégis kivételt teszünk, nem árt ugyanis megfontolni a Tátrát járóknak, hogy noha elkezdődött a nyár, a Tátrában még gyakran téli viszonyokkal találkozhatunk.
A szezon elején egy magában túrázó lengyel turistát kellett helikopterrel a poprádi kórházba szállítani. Az idős turistára a Kopa-hágó (Kopské sedlo) mellett találtak rá június 15-én este, nehezen beszélt, úgy tűnt, nem tudja, hol van. A nehezen megközelíthető helyről egy csörlő segítségével a mentőhelikopterbe emelték, a nyarilap.hu értesülései szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy epilepsziás roham következtében terült el a földön.
A Nyugati-Tátrában egy 36 éves zsolnai lakos a Jamníki-völgybe (Jamnícka dolina) tartott, amikor a havas Zsári-nyeregben (Žiarske sedlo) megcsúszott, és kb. 300 méter csúszott le a völgybe. A szerencsétlen esés következtében eltört a lába, és számos egyéb sérülést is szenvedett. Szintén helikopterrel vitték a kórházba.
Szerdán három belga turista járt szerencsétlenül, igaz az ijedségen kívül komolyabb sérüléseket nem szenvedtek, mégis tanulságos az esetük. Késő délután kapták először a lengyel hegyimentők a belgák segélyhívását. A három turista felmászott a Rovátka-hágóhoz (Sedlo Prielom), azonban az időjárás hidegre fordult, és a korábbi firnes hóréteg hirtelen megfagyott és jegessé, életveszélyessé vált. A lejutás lehetetlenné vált a környező völgyekbe. Szerencsére a belgák úgy döntöttek, hogy nem indulnak tovább, és az időközben odaérkező szlovák mentőhelikopter a Rovátka-hágótól a biztonságos terepen található Hosszútavi-menedékházig (Zbojnicka chata) szállította őket.
A hegyimentők tájékoztatása szerint a magasabb helyeken még számos kisebb-nagyobb hómezővel találkozunk. Ezeket, ha lehet, kerüljük ki, vagy csak megfelelő felszereléssel keljünk át rajtuk, főleg, ha komolyabb szintkülönbséget kell leküzdeni. A vékonyabb hóréteg éles sziklákat takarhat, a zsolnai turistának is ez okozta a komoly sérüléseket.

Forrás:
http://www.nyarilap.hu/hegyek/karpatok/1547-balesetekkel-kezddoett-a-tur...
http://nyarilap.hu/hegyek/karpatok/1563-magas-tatra-belga-turistakat-men...
http://hzs.sk/?lang=sk&site=archivsprav&id=1102

Posted In