Nagytakarítás a tátrai tavakban

A Csorba-tó (Štrbské pleso) az Új Csorba-tó (Nové Štrbské pleso), a Poprádi-tó (Popradské pleso), és a Felkai-tó (Velické pleso) mélyét takarította ki 45 búvár az elmúlt időszakban, és összesen 399 kilogramm szemetet gyűjtöttek össze a hegyi tavakból.
Súlyra a legtöbb szemét, 233 kg a Felkai-tóból került elő, innen főleg betont és egyéb építési hulladékot hoztak felszínre, melyek a Sziléziai-ház építése idején kerültek a tóba. A Poprádi-tó medréből csak 40 kilogramm szemetet kellett kiszedni, itt egy ezüst nyaklánc és a szomszédos turistaház egykori konyhafelszerelése számított különleges leletnek.
A Csorba-tó az újabb és a régebbi korok hulladékait is elnyelte. Itt találták a legtöbb műanyag palackot és poharat, de régi gatterfűrészek lapjaiból is sok pihent a tó alján, tizenhat méter mélyen. Ezeket még a hűtőgépek megjelenése előtt használták a tavon a jégvágók: hatalmas jégtömböket vágtak ki, amelyekkel az élelmiszereket tartották hidegen. A Csorba-tóból összesen 116 kilogramm szemetet takarítottak ki. A szomszédos Új Csorba-tó is feltárta a múlt kacatjait, régi síbakancsok és fából készült sílécek kerültek felszínre.
A búvárok már lassan 15 éve merülnek le évente, hogy megtisztítsák a tavakat, és eddig összesen 3,5 tonna szemetet szedtek ki a Tátra tavaiból és tengerszemeiből. Az évek során a legtöbb szemetet a Csorba-tóból kellett kiszedni. A szemét nagy része télen kerül rá a tavat befedő jégrétegre, és a tavaszi olvadáskor kerül bele a tóba.

Forrás: http://www.nyarilap.hu/hegyek/90-karpatok/
877-rengeteg-szemetet-szedtek-ki-a-magas-tatra-tavaibol

Posted In