Túrázás szabályai

Mielőtt túrázni mennénk, tisztában kell lenni a szabályokkal:

A Nemzeti Park területén belül, a gyalogtúrázók csak a közutakat és a jelzett turistaösvényeket használhatják, figyelembe véve a szezonális korlátozásokat. A kerékpározás csak a közutakon és a jelzett kerékpár utakon engedélyezett (ezek jelölve vannak a helyi térképeken).
A TANAP élővilága teljes védelem alatt áll, így a virágszedés és a fagyűjtés sem engedélyezett.
Szigorúan tilos megfogni, gyűjteni vagy halálát okozni bármilyen állatnak, fejlődésük teljes szakaszában. Tilos megzavarni természetes életciklusukat hangoskodással, kődobálással, etetéssel, stb... Kutya kennel működtetése településekhez közelében szintén nem engedélyezett (kivétel a TANAP erdészetének kutyái).
Nem szabad károsítani a környezetet szemeteléssel, autómosással, olajhulladékkal, erős zajjal, nyiltlángú tűzgyújtással a kijelölt területeken kívül. Tilos úszni vagy fürödni a hegyi tavakban, patakokban, elmozdítani a köveket és halmokat, alakzatokat építeni belőlük.
A terület megbizott alkalmazottainak (erdészek, terpészetvédő szolgálat, hegyi mentők) tanácsait, kéréseit mindenki vegye figyelembe. A fentiek be nem tartása büntetést vonhat maga után.
Forrás: http://www.vysoketatry.org/park/szabalyok.html